Παρασκευή, 17 Μαΐου 2013

ΟΝΟΜΑΤΟΔΟΣΙΑ ΚΑΙ ΒΑΠΤΙΣΗ

Νομικά, η βάπτιση και η ονοματοδοσία δεν έχουν καμία σχέση η μία με την άλλη. Με την ονοματοδοσία οι γονείς δίνουν όνομα στο παιδί τους. Με την βάπτιση, δηλώνουν θρήσκευμα.
Oι ληξιαρχικές καταχωρίσεις ονοματοδοσίας και βάπτισης λοιπόν είναι εντελώς ανεξάρτητες και άσχετες μεταξύ τους. Παραθέτουμε αποσπάσματα απο κείμενο του Συνήγορου του Πολίτη.

"Η ονοματοδοσία αποτελεί την αποκλειστική διαδικασία κτήσης ονόματος νεογνού, απαιτείται ακόμη και επί ήδη δηλωθείσης (ή ταυτοχρόνως δηλουμένης) βαπτίσεως, και προϋποθέτει σε κάθε περίπτωση εξουσιοδότηση του απόντος γονέως. Αντίθετα, η καταχώριση βάπτισης έχει ως αποκλειστικό αποτέλεσμα την αναγραφή θρησκεύματος και ουδόλως επιδρά στο ήδη δηλωθέν (ή ταυτοχρόνως δηλούμενο) όνομα, ενώ πράγματι μπορεί να γίνει χωρίς εξουσιοδότηση γονέως ή ακόμη και με πρωτοβουλία άλλων προσώπων απαριθμουμένων στο άρθρο 26 παρ. 2 ν. 344/76.

"Σύμφωνα με τα άρθρα 25-26 ν. 344/76 όπως αντικαταστάθηκαν με τα άρθρα 15 ν. 1438/84 & 26 παρ. 8 ν. 2130/93, οι ληξιαρχικές καταχωρίσεις ονοματοδοσίας και βάπτισης είναι εντελώς ανεξάρτητες και άσχετες μεταξύ τους.

4 σχόλια:

 1. Ανώνυμος1/4/14 6:30 μ.μ.

  ΘΑ ΚΑΝΩ ΤΗΝ ΒΑΠΤΙΣΗ ΤΗΣ ΜΠΕΜΠΑΣ 17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014.ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΜΑΛΙΤΗ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Καλησπέρα κι από 'μενα κορίτσια και καλό μήνα! Εμείς θα βαπτίσουμε το μπεμπούλη μας στις 24 Μαΐου 2014, μια μέρα πριν τα πρώτα του γενέθλια! Και το όνομα αυτού... Αναστάσιος! <3

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ανώνυμος1/4/14 9:40 μ.μ.

  kalispera k kalo mina..emeis leme na vaptisoume ton mpempouli mas 31 aygoustou mazi me ton gamo pou tha kanoume..twra oso gia to onoma den exoume apofasisei..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Υπέροχες οι ιδέες που έχετε στο blog . Εμεις από την μεριά της διασκέδασης ,μπορούμε να ψυχαγωγήσουμε παιδιά στην βαπτισή σας,με ανιματέρ-παιδαγωγούς,ντυμένες σχετικά με το θέμα, σε πολύ προσιτές τιμές. Πληροφορίες & στο site μας. www.polyparty.gr.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας ευχαριστούμε. Τα σχόλια σας μας δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε και να γίνουμε καλύτεροι!

online

Προβολές

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Φόρτωση...

θέλετε να ενημερώνεστε στο email σας?

Facebook Share